Nieuws

Beste collega’s,

Binnen het Locaal Multidisciplinair Netwerk (LMN Aalst en Lede) voor chronisch zieken was de rol van de kinesitherapeut tot op heden nog beperkt. Daarom werd met enkele leden van het bestuur van Kinekring Land van Aalst, in samenwerking met het Diabetesproject Aalst, een werkgroep opgestart rond “Diabetes en bewegen”.  Deze werkgroep heeft een protocol uitgewerkt om diabetespatiënten te laten bewegen mits hulp van een kinesist.

Probleemstelling : Niettegenstaande het advies van de huisarts, educator, endocrinoloog aan de patiënt om regelmatig te bewegen, komt deze boodschap onvoldoende aan. Er is dus nood aan een traject, een samenwerking tussen de betrokken zorgverleners, zodat deze patiënten daadwerkelijk meer bewegen.

Doelstelling : Lokaal een traject aanbieden aan de patiënten en huisartsen dat leidt tot effectief meer bewegen.

Rol van Axxon : Om tegemoet te komen aan de gezondheidsdoelstellingen van de overheid heeft de Axxon-werkgroep ‘Kinecoach® diabetes type 2’ aanbevelingen geformuleerd voor het screenen, behandelen en coachen van personen (met een verhoogd risico) op DBT2. Deze opvolging gebeurt na doorverwijzing door de huisarts en/ of endocrinoloog. Meer info is te vinden op www.kinecoach.net

Samenstelling werkgroep “Diabetes en bewegen” : endocrinologen, huisartsen, kinesisten, diabeteseducator, zorgtrajectpromotor.

Doelgroep : patiënten met prediabetes en Diabetes Mellitus type 2

Beweegprogramma : 18 sessies/jaar (courante nomenclatuur) op doorverwijzing van de huisarts en/of endocrinoloog

  • Sessie 1: intake + testing
  • Sessie 2: opstarten oefenprogramma
  • Sessie 3: evalueren van de opstart
  • Sessie 4 – 18: Beweegprogramma zelfstandig uit te voeren thuis, in de praktijk van de kinesist of in de fitness met bvb. een tweewekelijkse follow up. Coaching, opvolging en hertesting zijn de hoekstenen van de behandeling.

Bij de infosessie op 25 september gaven dr. Inge Van Pottelbergh, endocrinoloog OLVZ Aalst, dr. Amant, voorzitter van de huisartsenkring Aalst en Steven Vuylsteke, voorzitter van de kinekring en kinecoach bij diabetes, ons voorlichting over dit nieuw project. Volgende documenten kunnen op aanvraag bekomen worden :

  • evaluatieverslag diabetes
  • kinevoorschrift diabetes
  • opvolgmapje

(danny@kklandvanaalst.be)

Contact : Bij verdere vragen kan u terecht bij Stephanie Van Espen (zorgtrajectpromotor LMN Aalst en Lede) op ztpaalst@gmail.com of bij Kinekring Land van Aalst op danny@kklandvanaalst.be.

Met vriendelijke groeten,

Steven Vuylsteke,   voorzitter kinekring Land van Aalst

 

Yoga doeltreffend tegen chronische nekpijn

Chronische   nekpijn treft zowat 20% van de Amerikanen, schat de American Pain Society. Nu   blijkt uit een nieuwe gerandomiseerde studie die in Duitsland en Oostenrijk   werd uitgevoerd, dat een bepaald type yoga, dat lyengar   yoga wordt genoemd, na negen weken een significante en klinisch   relevante pijnverlichting teweegbrengt vergeleken met klassieke oefeningen.
M.E.
(referentie: Michalsen A et al. J Pain. 2012;13:1122)

 

Snel stappen en joggen verminderen ontwikkeling van hart- en vaataandoeningen en CVA met helft

Eén uur gewoon stappen per dag heeft echter geen duidelijk effect. Het
is de intensiteit en niet de duur die telt. Dat blijkt uit een prospectieve
Deense cohortestudie die is uitgevoerd bij meer dan 10.000 volwassenen van 21
tot 98 jaar.

M.E.

(referentie: Hoegsbro Laursen A et al. BMJ Open. 2012;10.1136/bmjopen-2012-001711)

Cannabisextract verlicht spierstijfheid bij MS

In een fase   III-studie die is uitgevoerd in 22 gespecialiseerde centra in het Verenigd   Koninkrijk, werd aangetoond dat tetrahydrocannabinol (extract van cannabis)   de typische spierstijfheid bij multipele sclerose vermindert die voorkomt bij   bijna 90% van de patiënten. Al na twee weken behandeling werden duidelijke   resultaten waargenomen.
M.E.
(referentie: Zajicek JP et al. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2012;83:1125)

Tendinitis erkend als beroepsziekte

Door © Belga

Tendinitis in schouder, elleboog en pols als gevolg van zwaar repetitief werk, is voortaan een erkende beroepsziekte. Er worden 1.000 nieuwe erkenningen per jaar verwacht.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Philippe Courard (PS) verklaart de erkenning van tendinitis als beroepsziekte: “Er is een daling van de uitkeringen voor de oude beroepsziekten zoals stoflong bij mijnwerkers. Daardoor komt er geld vrij voor nieuwe ziekten. Tendinitis bijvoorbeeld. Tot nu was de ziekte enkel erkend voor artiesten. Vanaf heden voor iedereen. Tendinitis wordt inderdaad één van de ‘grote’ nieuwe beroepsziekten. In een volgende fase wil ik psychische aandoeningen erkennen.”

“De bedoeling blijft dat mensen zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen en dat ze dus herstellen. Ook preventie zit in het pakket. Tendinitis kan vaak voorkomen worden door het werk anders te organiseren.”

 

Acupunctuur, goedkoop alternatief voor kniechirurgie
Volgens Britse   vorsers is acupunctuur in klinieken die worden geleid door verpleegkundigen   een goedkoop alternatief voor kniechirurgie in geval van artrose. Dat blijkt   uit een studie uitgevoerd bij 90 patiënten die in Acupuncture in Medicine (een   publicatie van de BMJ Group) is gepubliceerd.M.E.(referentie: Acupuncture in Medicine.   2012;doi:10.1136/acupmed-2012-01050)
Ook te zien op YouTube.

Vorsers dicht bij een middel om ALS te blokkeren.

Onderzoekers aan het LSU Health Sciences center New Orleans zijn er op een diermodel in geslaagd om de beweging van het zogenaamde FUS-eiwit te blokkeren. Het eiwit, dat wordt geproduceerd door een gemuteerd gen, blokkeert ook de progressie van amyotrofische laterale sclerose.

 

Epidurale caudale  injectie bij chronische lumbale radiculopathie

Een epidurale caudale injectie van een steroïdale of zoutoplossing wordt  niet aanbevolen voor chronische lumbale radiculopathie. Dat is de conclusie van een Noorse studie die werd uitgevoerd tussen  2005 en 2009 bij 461 patiënten.

M.E.
(referentie: BMJ. 2011;343:d5278)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s