Fibromyalgie te wijten aan afwijkingen van bloeddebiet hersenen

Fibromyalgie te wijten aan afwijkingen van bloeddebiet hersenen

Hoop voor patiënten met fibromyalgie. Volgens een Spaanse studie bij een klein aantal patiënten zouden cerebrovasculaire afwijkingen ten grondslag liggen aan fibromyalgie. Als hun resultaten zouden worden bevestigd bij een groter aantal patiënten, denken vorsers van de polytechnische universiteit van Valencia dat een behandeling van die afwijkingen bepaalde symptomen van fibromyalgie zou kunnen verminderen.

De wetenschappers hebben een transcraniaal doppleronderzoek van de hersenen uitgevoerd bij 15 vrouwen met fibromyalgie en 15 gezonde vrouwen. Dat is een niet-invasief diagnostisch ultratonenonderzoek dat veranderingen van de hersendoorbloeding analyseert door meting van de bloedstroomsnelheid in de grote vaten van de twee hersenhemisferen.

Het onderzoek werd uitgevoerd gedurende vijf minuten in rust met de ogen toe. Zo hebben ze een verminderde doorbloeding van de hersenen vastgesteld bij de patiënten met fibromyalgie, vooral in de linkerhemisfeer, maar ook significant hogere niveaus van depressie en angst en significant hogere pijnscores dan bij de gezonde controlepersonen.

De auteurs veronderstellen dat afwijkingen van de hersendoorbloeding de pijnsymptomen en de emotionele stoornissen van de ziekte zouden kunnen verklaren. Dat strookt met de bevindingen van eerdere studies, die een verband hebben aangetoond tussen negatieve emotionele factoren en activering van de hersenzones die gerelateerd zijn aan pijn.

(referentie: PLoS ONE, 12 juli 2017, DOI: 10.1371/journal.pone.0180253)

Over landvanaalst

kinesitherapeut
Dit bericht werd geplaatst in Vacatures. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: