Mogelijk verband tussen chronische vermoeidheid en een verstoring van de darmflora

Een Britse studie (1) heeft aangetoond dat patiënten met het chronischevermoeidheidssyndroom meer angst en stress ervaren, de neiging hebben om hun emoties te verbergen en te zwijgen over hun symptomen, en tot slot een vlucht- of ontkenningsgedrag aannemen bij stress. Een andere, Amerikaanse, studie (2) toont dan weer aan dat het syndroom mogelijk verband houdt met een ontregeling van de darmflora.

Mogelijk verband tussen chronische vermoeidheid en een verstoring van de darmflora

Biologen van de Cornell University kwamen op het idee om de darmen te onderzoeken omdat de patiënten vaak klagen over gastro-intestinale pijn en stoornissen. Ze voerden een DNA-sequencing uit van de darmflora van 48 patiënten met chronische vermoeidheid en vergeleken de resultaten met die van 39 gezonde controlepersonen.

Hun analyse toont aan dat het microbioom van de patiënten algemeen genomen veel minder divers is, maar ook dat de bacteriën die het talrijkst zijn bij die patiënten zogenaamde pro-inflammatoire bacteriën zijn, terwijl de anti-inflammatoire soorten minder aanwezig zijn. Dat is ook het geval bij andere aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

De onderzoekers stelden ook vast dat de getroffen patiënten specifieke ontstekingmarkers in hun bloed hadden. Dat wijst op een permeabiliteit van de darmen die ertoe leidt dat er bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, wat een immuunrespons uitlokt en de symptomen verergert.

Die resultaten bevestigen dat de oorzaak van deze aandoening lichamelijk is, en niet psychologisch. De wetenschappers weten echter niet of het verstoorde bacteriële evenwicht een oorzaak of een gevolg is van de aandoening.

(referenties:(1) Health Psychology, 16 mei 2016, DOI: 10.1037/hea0000341, (2) Microbiome, 23 juni 2016, DOI: 10.1186/s40168-016-0171-4)

Over landvanaalst

kinesitherapeut
Dit bericht werd geplaatst in Vacatures. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s